Uudised

2023 aasta slalomistidel

Lumi on maas ja pakane on väljas. Süstasõitjad teevad trenni suuskadel. Aeg 2023. aasta slaalomitegudest kokkuvõtteid teha.

Möödunud aasta esimene võistlus oli juba veebruaris, kus toimus traditsiooniline 8. rahvusvaheline Kadrina basseinislaalom. Teine mõõduvõtt leidis aset juba aprillis, kevadise suurveega Jägala jõel, kus peeti Balti karika etapp ja Harju Open 2023.

Suuremat tähelepanu juhiks möödunud hooajal kolmes võistlussarjas Süstaslaalomiklubi Pirita kordasaadetud tegudele – Nordic Cup 2023, Läti karikavõistlused ja ECA Junior Slalom Cup. Nordic Cupi etapid toimusid Sindis (Eestis), Valmieras (Lätis), Falunis (Rootsis). Kokku osales sarjas üle saja noore ja täiskasvanu ning esindatud olid 10 riigi sportlased. Nordic Cupi naiste üldarvestuse võidukarikad tõi koju Marie Peiker süstas ja kanuus. Meeste üldarvestuse süstas võitis Tarmo Peiker ja Martin Peiker oli süsta- ja kanuuga teine. Neljast karikast kolme Eestimaale toomine on märkimisväärne!

Läti karikavõistlustel tegid eestlased samuti puhta töö. Marie Peiker süsta- ja kanuuga esimene, Tarmo Peiker süstaga esimene ja Martin Peiker kanuuga kolmas, süstaga seitsmes! Meeste süsta arvestuses oli üle 110 osaleja. Läti võistlused toimusid Iecevas, Ozolniekis, Valmieras ja Adažis.

ECA Junior Slalom Cupi sarja etappidest Solkanis, Sloveenias ja Roudnices, Tšehhis võtsid osa Marie ja Martin Peiker. Mõlema etapi sees toimusid võistlused kahel päeval. Esimesel päeval Solkanis oli Marie 6., kokku U14 vanuseklassis 21 osalejat. Martin 27. ja U14 vanuseklassis oli 57 osalejat. Teisel päeval oli Marie Solkanis 7. ja Martin 10. Kahe päeva kokkuvõttes oli Solkanis Marie 5. ja Martin 16. Roudnices oli esimesel päeval Martin 31, Marie 15. Mõlemad jäid esimesena finaalist välja. Teisel päeval oli Martin 38., Marie 10. ning kahe päeva kokkuvõttes oli Martin 41. ja Marie 13.

Koduses kõige tähtsamas katsumuses, Eesti meistrivõistlustel süstaslaalomis, tuli meeste süstaklassis esimeseks Tarmo Peiker, talle järgnesid Siim Peetris ja Martin Peiker. Naiste süsta arvestuses oli esimene Marie Peiker, teiseks tuli Marianne Klopets ja kolmanda koha saavutas Kersti Pärnamägi. Meesjuunioritest võidutses Martin Peiker, Markus Soovarese ja Uko Hommiku ees. Naisjuuniorite esikolmik oli Marie Peiker, Liisi Miil ja Helene Jentson.

Eriti suurejooneline sündmus oli Sindi kärestiku I etapi ehitustööd, mille tulemusena valmis septembris süstaslaalomiks vajalik maailmatasemel väravatesüsteem, koos paatide veeskamiseks mõeldud treppide ja ujuvsildadega. Kirsiks tordil veel valgustus pimedal ajal sõitmiseks. Hulgaliselt muudatusi tehti ka vees kivide ümberpaigutamisega, mille tulemusena muudeti kärestik huvitavamaks ja paremaks.

Peale ehitustööde lõppu peeti vastvalminud kärestikul Sindi karikavõistlus, mis meelitas uut võistluspaika uudistama ümberkaudsete riikide sportlased. Tagasiside kärestikule oli väga positiivne ja jääb oodata ainult meie naabrite suuremat külaskäiku 2024. aastal.

Noored arenevad pikkade sammudega ja uuele hooajale minnakse vastu tugevamana kui varem. Sindi kärestik tagab nüüdsest kodus ideaalsed treeningvõimalused, populariseerib ala ja kindlasti saab Eesti slaalom lootusrikkalt vaadata 2028. ja 2032. aastate poole.

Sponsorid

Partnerid